HTML

Riszálom úgyis

2009. márciusában megpályáztam egy madagaszkári korall-zátony-védelmi program lehetőségét a WWF International-nél. Szerencsére sikerrel jártam, és szeptember 13-an megkezdtem hosszú madagaszkári kalandomat. Nézd meg az élményeimről szóló kisfilmet: http://www.vimeo.com/wwfvolunteers

Friss topikok

  • Antal Alexa: @rékácska: Helloka nos, a legenda, ahogyan ígértem: Volt egy városka, sok-sok lakócskával. Egysze... (2009.12.30. 08:17) Maki, rum, és egyebek
  • Asztabaszki: ALEXAAAAAA Végre! Juhéj! (2009.12.07. 10:14) Viszlát Tana!
  • stopli: Vigyázz magadra Alexa, nehogy megharapjanak a nílusi krokik ;) a madagaszkári alfajból, fényképezz... (2009.09.19. 19:00) Lementem a terkeprol...
  • rékácska: az van, hogy neked most nagyon-nagyon jó! :) (2009.09.18. 08:22) Csapó 1, pörög a film
  • Antal Alexa: @Vinie: Szia Vera! Karácsonyra hazamegyek, dec.23-ig maradok :) (2009.09.17. 23:03) Elindultunk...

Linkblog

Élet Madagaszkáron

2009.09.16. 15:34 Antal Alexa

Megyeget a francia...

Szeptember 15.

A mai nap viszonylag nyugisan, de fárasztóan telt. A program hivatalosan is megkezdődött. Reggel fél 8kor a koordinátorunkkal elindultunk, hogy mindannyian felkeressük a nagykövetséget és regisztráljunk - mindannyian, kivéve Ramont és engem, nekünk nincs Madagaszkáron hazai követségünk. De a közös kirándulás így is jónak ígérkezett. Az idő egyre jobb, ma kifejezetten meleg volt. A túra, eligazítás, ebéd és rövid pihi után megkezdődőtt az első előadás. Leginkább a technikai részletekről hallhattunk, valamint a felénk támasztott elvárásokról, viselkedési normákról. Az előrejelzéssel ellentétben az előadások francia nyelven zajlanak.
Röviden mindannyian bemutatkoztunk, tanulmányainkról beszéltünk, csak úgy rögtönözve, néhány mondatban. Alapvetően egymás között angolul beszélünk, néhány francia kifejezéssel kiegészítve, de az előadásokon franciául, helyenként angol mondatokkal, szavakkal megspékelve. Szépek is ezek a vegyes mondatok!
Azt mindenesetre biztosra vehetem így az első előadás után, hogy lent a faluban, ahová néhány nap múlva utazunk, hasznát fogom venni a jelnyelvnek, ugyanis az 5 napos malagasy nyelvtanfolyam kétségeket kizáróan kevés lesz a zökkenőmentes kommunikációhoz, franciául pedig kevéssé beszélnek az ott lakók.

A mai napot leginkább a helyi lakosok megfigyelésével (alias bámulásával) töltöttem.  Alapvetően feketék, ugyanakkor arcvonásaik sokkal inkább az ázsiai emberekére emlékeztetnek. Bőrszínük árnyalata, szemük metszett íve, szájuk vastagsága ugyanakkor egyénenként eltérő, van, ahol az afrikai vonal dominál, és van, akinél egyértelműen az ázsiai, de mégis mindkettő fellelhető mindannyiukban.

 

 

 

Érdekes keverékek. Madagaszkár valóban egyedülálló, és ezt még csak a lakosok láttán érzékelem, az állat- és növényvilágból mit sem láttam!

 

 

 

 

 

 

A gasztronómiát tekintve is különleges egyveleg jellemzi a szigetet, alapvetően a francia ízvilág a meghatározó, ugyanakkor az ázsiai rizs-fogyasztás és kínai ételek is domináns szerepet töltenek be az étkezéseket tekintve. Persze a mediterrán alapanyagok adottak, a mangó, ananász és kókusz mindennapi összetevői az ételeknek. Nem részletezem tovább, nem hiszem, hogy ezt megunnám 3 hónap alatt.

A város alapjában véve rendezett és tiszta, mindenképp felülmúlja elvárásaimat. A civilizáció teljes mértékben jelen van itt a fővárosban, ezt magamon is érzem, gondolataim a megszokott mederben úsznak, bár már vágyom rá, hogy leutazzunk a faluba, szeretném kizökkenteni magam.

 

 

 A délutáni előadáson a bemutatkozásunkkal nem osztottunk meg túl sok újdonságot egymással, hisz korábban is beszélgettünk, de a francia nyelv gyakorlása szempontjából hasznos volt.

Claire, 25 éves, zoológusként végzett, ausztráliában él. Egy ideig franciaországban tanult. Természetesen gyönyörűen beszél angolul, franciául pedig – bár jól beszél, - olyan, mintha akkor is angolul beszélne. Madagaszkár után tervezi, hogy a master képzést elvégzi tengerbiológiából Ausztráliában – ezért rettentően irígylem :)


Markos, 27 éves, görög születésű, egy ideig élt Ausztráliában, mivel édesanyja ausztrál. Közgazdászként végzett, de rémálma, hogy egy bankban végzi számokat mormolva, így szakított a szakmával, helyette teknős-védelmi program önkénteseként, rafting túravezetőként és még sok hasonlóan unalmas munkakörben dolgozott eddig.


Ramon, 29 éves, így a 20-27 éves korhatáros madagaszkári programba be sem kerülhetett volna – de hát Ramon, az Ramon. Brazíliában született, de 15 éves korábban Angliába költözött családját hátrahagyva, hogy balettáncos karrierjét építse. Ezt közel 10 évig tette, idő közben a svájci balett főállású tagjaként. A társulatból kilépve befejezte nemzetközi tanulmányait, az emberi jogokra specializálódva. Indiában táncot és festészetet oktatott gyerekeknek, egyébként imádja Indiát, hatszor járt már ott. Jelenleg anyagot gyűjt könyve megírásához, a transzszexualitás témakörében.


Jonas, 28 éves, német kutató. Biológusként végzett, majd pszichológiát tanult, több kutatásban is részt vett. Már több, mint 2 hónapja Madagaszkáron van, egy növény-védelmi programban dolgozott a sziget északkeleti részén. Családjának minden tagja pedagógus – őt leszámítva.


Charles, 26 éves, kanadai. Természetesen perfekt angol és francia nyelvben is. Na őt igazán nehéz megérteni – mint kiderült, nem csak nekem. A francia kiejtése teljesen eltér a franciákétól, elképesztő. Kanada nyugati részén önkéntes-koordinátorként dolgozik.

A koordinátorunktól (Sahondra, 47 éves, született malgash) azt is megtudhattam, hogy a 2007 óta tartó programban sok ország képviselői részt vettek már, de én vagyok az első Kelet-Európából. Nos, talán érdemes lenne egy kicsit propagálni a programot szomszédaink között…

A ma esti vacsoránk során találkozhattunk az első „vadállatunkkal” is, nevezetesen egy helyes kis zöld gekkóval. Szerencsére nem kell már sokáig várni a többi állatfajra sem, holnap reggel a helyi állatkertbe megyünk – mindezt persze csak az első előadást követően, no meg a Milkshake után, amit már régen kinéztem magamnak, és – kihasználván, hogy a WC jelenleg éppen működőképes – úgy döntöttem, holnap reggel megengedek magamnak egyet.

 

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://riszalomugyis.blog.hu/api/trackback/id/tr711386436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stopli 2009.09.17. 00:48:51

nincs is olyan meleg:

www.wunderground.com/global/stations/67083.html

kábé, mint budapesten..

december közepéig lassan felkúszik 30 fokra, úgyhogy szép hosszú nyarad van idén ;)

Asztabaszki 2009.09.17. 07:31:18

Na jó, bemutatva Ramon a nyertes, bocs Markos.

Az utcán milyen a hangulat? Vidámak az emberek? Agresszívek? Kedvesbarátságosak vagy mogorvák?

stopli 2009.09.17. 09:42:06

@Asztabaszki:
zsúfolásig van szekszrabszolgával antananarivo

www.oltremarephoto.com/pages/nosybegirls.html

kicsit aggódok, nehogy alexa babyt is elrabolják és fekete cipőkrémmel átmaszkírozzák helybélinek.. remélem 1 pillanatra se fogja elengedni ramon és markos kezét, nem viccből küldtek 4 villámkezű fiút a 2 lány mellé..

egyébként madagaszkár nemcsak a szegénységben és a bűnözésben világranglista vezető, hanem a legális szeksz korhatárában is, 21 éves kor alatt törvényesen csak maszturbálni szabad, ez a korhatár spanyolországban 13 év, mo-on 14.. ez persze nem a bálnákra vonatkozik ;)

télleg alexa, 1 átlagbálna hány éves korára jön rá, h a kajáláson és a lubickoláson kívül más örömök is vannak?

Asztabaszki 2009.09.17. 11:22:16

Stopli, kezdünk aggódni, hogy beszűkült a tudatod.

stopli 2009.09.17. 12:14:21

sajnos nem tom széjjelebb húzni a tudatom és a témát: ramon és markos, bűnözés, tenger élővilága, bálnák, szeksz, antananarivo szociográfiája, várható időjárás antananarivoban.. eh, mi van még? ja, hogy van a gekkó? & megjavult a wc? ;)

remélem ír ma alexa, fókuszba került a cégnél a blogja, kár, h nem tudjuk olvasni, mit írnak ramon és markos a saját posztjaikban alexáról és madagaszkárról, nem ismerjük az url-eket :(

Antal Alexa 2009.09.17. 19:46:35

@stopli:
egyszerre megpróbálok válaszolni mindenkinek minden kérdésére...

a bálnás kérdésre nem tudom a választ, az emberek itt a szokásos módon kéregetnek leginkább, szóval nincs reális képem, abszolút turista vagyok és a potenciális pénzforrást látják bennem, a többieknek nincs blogja, és készítem az új tartalmat

Antal Alexa 2009.09.17. 22:59:09

ja, egy lemaradt, már jó a WC :)
süti beállítások módosítása